Sortida per conèixer referents i fer xarxa

Crònica de la sortida de tres dies de les estudiants de la 4a edició del Postgrau en Economia Social i Solidària

Dues forgonetes plenes, ganes d’enfortir els llaços i aprendre de projectes de l’Economia Social transformadora del País Basc. Sortim divendres a primera hora per arribar a dinar a Pamplona, on vam degustar la potencia i valentia del projecte de llibreria, restaurant, editorial i espai social de la bona gent del @katakrak54, i vam poder visitar i fer les compres dels àpats al @Geltoki_ a les antigues taquilles de l’estació d’autobusos transformades en l’epicentre del Mercat Social de Navarra. A la tarda de camí a la casa rural vam trobar-nos amb Biziola (xarxa territorial de la ESS de la Comarca del Goierri). Agrupa a diferentes cooperatives, sindicats, moviments socials, ciutadanes… ara mateix tenen entre mans un projecte integral un projecte integral de Sobirania alimentària a partir de la transformació d’una nau en magatzem i botiga agroecològica, espai social i de cotreball.

Dissabte, cafè i a punt de marxa per esmorzar a Basoa (la casa de les defensores) el nou projecte de la xarxa Artea a la Vall d’Arratia. En ella hi conviuen persones d’almenys deu nacionalitats, refugiades i migrants. Totes comparteixen aquest espai de convivència forjat en la solidaritat d’activistes y veïnes. Abans de dinar vam desviar-nos del camí per visitar l’Astra a Guernika, on ens va transmetre la seva experiència de lluita d’una plataforma d’entitats i col·lectius molt diversos de la ciutat de Guernika per a recuperar el seu patrimoni i memòria històrica. Aconseguint un acord de cessió municipal d’un espai increïble. És difícil d’entendre, practicar i produir la cultura des d’una perspectiva més transformadora. @_consonni_ és una editorial i productora artística feta amb caràcter i tota la sensibilitat. Un referent feminista i cultural de primer ordre que ens va fascinar! Per tancar la ruta, i de la mà d’@Hiritik_AT, vam conèixer @wiki_toki un espai de cotreball, laboratori social i cultural i node de l’Economia Social i Solidària de Bilbao. Una comunitat professional d’innovació i intercooperació amb forta incidència a Bilbao i Euskal Herria.

Tres dies de vivències i coneixences impressionants! Que ens han servit per enfortir els llaços entre les participants del Postgrau, i recuperar el que ens havia pres la pandèmia. Eskerrik asko a tots els projectes que ens van acollir i transmetre la seva energia i determinació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *