Els Premis d’Economia Social reconeixen amb el Premi especial el treball “La qualitat democràtica en l’ESS d’escala “ d’en Raimon Carreras estudiant del Postgrau en ESS de la UAB.
Treballar per a aprofundir en la governança democràtica de les organitzacions de l’Economia Social i Solidària en processos d’escala (creixement), o impulsar una cooperativa com a eina d’inclusió de dones privades de llibertat i alliberades en el sistema penitenciari català són els eixos centrals dels treballs finals del Postgrau en ESS guardonats els dos últims dos anys amb el premi especial al millor treball universitari sobre economia social. Els premis els organitza la Fundació Roca i Galés amb el finançament i suport de la Direcció General d’Economia Social.
El passat octubre es van celebrar els premis anuals d’Economia Social als millors treballs universitaris en Economia social. Enguany el tribunal va decidir reconèixer la tasca de recerca i proposta duta a terme per en Raimon Carreras. Raimon, amb experiència amb el tema com a membre de la cooperativa Escola Lliure el Sol i protagonista del procés de cooperativització de l’entitat, analitza amb rigor i encert, quins son els principals reptes, limitacions i opcions que han de tenir en compte les organitzacions d’escala per no perdre (sinó aprofundir) en el procés de canvi la qualitat democràtica. Raimon a partir de la recerca teòrica, l’anàlisi quantitatiu de dades i el qualitatiu amb entrevistes amb algunes de les principals cooperatives del país (Coop57, Suara, La Directa, Actua i Incoop) aconsegueix fer un molt bon diagnòstic i esbossa algunes de les actuacions i eines claus per aconseguir que el procés cada cop més comú de creixement d’escala de les cooperatives i organitzacions de l’ESS sigui a part d’una eina d’enfortiment i consolidació econòmica, una eina model des de la perspectiva de la participació, la transparència, l’equitat de gènere i la sostenibilitat d’equips.
Aquest és el segon any consecutiu que un treball elaborat per un alumne del Postgrau és reconegut amb el màxim guardó. Així en l’edició 2020 dels Premis, la Fundació va reconèixer la capacitat, originalitat i rigor de la proposta de l’Elisa Sagués. El treball planteja la capacitat del model cooperatiu com a eina d’inclusió de les dones en els centres penitenciaris catalans. I alhora inclou una completa proposta d’un projecte pilot per crear una cooperativa de dones al centre penitenciari de Wad Ras, a Barcelona. Un model exportable en una segona fase a altres centres penitenciaris catalans. En el treball s’hi analitzen altres experiències similares existents, especialment a Itàlia i Uruguai, però també en altres països de Llatinoamèrica.