El passat 3 de juny, en el marc del Postgrau en Economia Social i Solidària es va celebrar una jornada de formació amb la voluntat de treballar la mirada interseccional dins l’ESS, partint de la nostra experiència personal a l’hora d’entendre, comprendre i integrar les desigualtats entrecreuades que experimentem.
L’objectiu del taller va ser analitzar allò que entenem com a poder a partir dels nostres propis privilegis que ens conformen en totes les seves categories: biològiques, socials i culturals. Identificant-nos en els diferents eixos d’identitat vam veure com aquestes ens col·loquen en rangs de poder diferents segons el grup que habitàvem. Per fer aquest treball vam aprofundir en la conceptualització teòrica de rol, privilegi i rang, i vam explorar quina és la nostra relació personal quan ens observem en relació al poder.
L’Anna Pujol i el César Fernández van ser els dinamitzadors de la sessió i, amb la seva formació com a facilitadores de processos grupals i amb la mirada del treball de processos, vam posar especial atenció en la desigualtat sexe/gènere. Vam abordar el concepte d’interseccionalitat formulat per Kimberlé Crenshaw el 1989, que refereix a “el fenomen pel qual cada individu pateix opressió o ostenta privilegi sobre la base de la seva pertinença a múltiples categories socials”. Per enriquir la mirada vam endinsar-nos en les aportacions de Layla F. Saad que, dins l’eix d’opressió racial, descriu molt bé els mecanismes que l’anomenada fragilitat blanca utilitza quan es tracta d’analitzar els propis mecanismes que ens posen més pa a l’ull per detectar els propis privilegis, i que tot sovint provoquen un efecte de re-victimització a les persones davant de qui exercim els nostres privilegis.
Aquest taller tindrà una continuació el dia 14 de setembre, que en el marc del festival Regadora de Sabadell se celebrarà una segona jornada amb ponències i taula rodona amb diverses personalitats amb experiència i treball fet en diferents eixos d’opressió de la nostra societat. L’objectiu serà començar a acotar un marc teòric comú dins l’economia social i solidària, que ens permeti dissenyar accions i eines concretes per tal de treballar la interseccionalitat, les identitats socials encavalcades o intersecades, i els seus respectius sistemes d’opressió, dominació i discriminació.